IDEXX SDMA

SDMA – een casestudy: Molly

SDMA-bepaling in het bloedmonster van een pup voor preanesthesiecontrole leidt tot de diagnose van actieve nierschade

Achtergrondinformatie

Naam: Molly
Leeftijd: 7 maanden
Ras: Shih Tzu
Geslacht: Vrouwelijk

Reden voor bezoek
Molly kwam naar de praktijk voor een standaard ovariohysterectomie.

Voorgeschiedenis
Molly was gezond gekocht van een fokker toen ze 2 maanden oud was. Molly's dieet bestond uit puppyvoedsel van Kirkland Signature en ze had een goede eetlust. Hoewel Molly af en toe een per ongeluk in huis plaste, zochten haar eigenaren daar niets achter, aangezien ze aannamen dat het een kwestie van training was of door haar nerveuze aard kwam en dat het na verloop van tijd wel zou verbeteren.

Lichamelijk onderzoek
Molly was levendig, alert en responsief. Ze was goed gehydreerd en had een normale temperatuur, hartslag en ademhaling. Haar lichaamsconditiescore was uitstekend en haar gewicht stabiel.

Diagnostisch plan

Volledig bloedbeeld, routineprofiel inclusief IDEXX SDMA-test en elektrolyten, SNAP 4Dx Plus-test en volledig urineonderzoek werden aanbevolen als preoperatieve screening.

Laboratoriumuitslagen

Van Molly's prechirugische diagnostiek waren de SNAP 4Dx Plus-test negatief, het volledig bloedbeeld normaal en de klinisch-chemische resultaten als volgt:

Diagnostische beoordeling

  • De verhoogde SDMA*-waarde was aanleiding voor verder onderzoek – de bijkomstige bevinding van een laag totaaleiwit als gevolg van een laag globulinegehalte wordt als normaal beschouwd bij pups. De verhoogde SDMA-waarde wees in de richting van een probleem met de nierfunctie.
  • Te overwegen vervolgstappen – de toename van de SDMA vroeg om een volledig urineonderzoek. Als aanvullend onderzoek kwam ook beeldvorming van de nieren in aanmerking.
  • Status van de afspraak voor ovariohysterectomie – verder onderzoek van de laboratoriumuitslagen was wenselijk ter uitsluiting van afwijkingen die Molly's operatie zouden kunnen compliceren.

Diagnostische beoordeling naar aanleiding van de SDMA-stijging

  • Het volledig urineonderzoek van Molly toonde een urinedichtheid van 1.022 en het sediment bevatte witte bloedcellen en staafvormige bacteriën. De urine werd ingeleverd bij het referentielaboratorium voor een urinekweek en MIC (minimale inhibitoire concentratie) -gevoeligheid.
  • Beeldvormende diagnostiek kan nuttig zijn om ziekte te herkennen en lokaliseren. Bij Molly was op de echo te zien dat beide nieren iets te klein waren en er beiderzijds matige bilaterale pyelumdilatatie was. 

Patiëntuitslagen

Klinische chemie

IDEXX SDMA report screenshot for Molly case study

Urineonderzoek

Urinalysis reports screenshot for Molly case study

Discussie

Enkel die verhoogde SDMA-waarde van Molly leidde tot verder onderzoek en de uiteindelijke diagnose van nierdysplasie en bijkomende pyelonefritis. Behandeling met antibiotica (gebaseerd op de urinekweek en MIC-gevoeligheid) hielp bij het onder controle krijgen van de infectie en bij Molly's vervolgafspraak 1 maand later was het urineonderzoek normaal. Daarnaast was bij die hercontrole haar SDMA-waarde weer gedaald tot onder de norm.

SDMA is betrouwbaarder dan creatinine als biomarker voor de niergezondheid,1–5 en bij een verhoging tot boven de norm dient verder te worden gezocht naar de onderliggende oorzaak. In gevallen zoals dat van Molly kunnen SDMA-tests een dreigend gezondheidsprobleem aantonen en een rol spelen bij de langetermijnaanpak: het monitoren via bloedtests en urineonderzoek, ter voorkoming van infecties waar het dier vatbaar voor kan zijn.

SDMA-bepaling is belangrijk

Veeg om onze gerenommeerde software en apparatuur te bekijken.

Klik op de foto's om te zien hoe actie naar aanleiding van de IDEXX SDMA-testresulten Reese, Molly, Bess, Jimmy, Mary Jane, Scarlet en Zeke heeft geholpen. .

*Symmetrisch dimethylarginine.

Referenties

  1. Nabity MB, Lees GE, Boggess M, et al. Symmetric dimethylarginine assay validation, stability and evaluation as a marker for early detection of chronic kidney disease in dogs. J Vet Intern Med. 2015;29(4):1036–1044.
  2. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Jewell DE. Comparison of serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine as kidney function biomarkers in cats with chronic kidney disease. J Vet Intern Med. 2014;28(6):1676-1683.
  3. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Almes K, Jewell DE. Serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine in dogs with naturally occurring chronic kidney disease. J Vet Intern Med. 2016;30(3):794-802.
  4. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Yu S, Jewell DE. Comparison of serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine as kidney function biomarkers in healthy geriatric cats fed reduced-protein foods enriched with fish oil, L-carnitine and medium-chain triglycerides. Vet J. 2014;202(3):588-596.
  5. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Melendez LD, Jewell DE. Relationship between lean body mass and serum renal biomarkers in healthy dogs. J Vet Intern Med. 2015;29(3):808-814.