IDEXX SDMA

SDMA klinische casus: Molly

Een verhoogde SDMA-waarde bij pre-anesthetisch onderzoek bij een pup leidt tot de diagnose van actieve nierschade: pyelonefritis en nierdysplasie

Achtergrondinformatie

Naam: Molly
Leeftijd: 7 maanden
Ras: Shih Tzu
Geslacht: Vrouwelijk intact

Reden voor bezoek aan de dierenarts
Molly kwam naar de praktijk voor een routinematige ovariohysterectomie.

Voorgeschiedenis
Molly is op 2 maanden leeftijd in goede gezondheid van een fokker gekocht. Ze heeft altijd een goede eetlust gehad. Molly is zindelijk, maar had af en toe nog wel een ongelukje in huis. De eigenaren van Molly gaven aan dat dit geen probleem is en gaan er van uit dat dit deel uitmaakt van haar zindelijkheidstraining of haar opgewonden karakter, en hopen dat het na verloop van tijd zal verbeteren.

Lichamelijk onderzoek
Molly was levendig en alert. Ze was goed gehydreerd en had een normale ademhaling, pols en temperatuur. Haar lichaamsconditiescore (BCS) was uitstekend en haar gewicht stabiel.

Diagnostisch plan

Pre-anesthetisch bloedonderzoek dat bestaat uit een compleet bloedbeeld en een klinisch chemisch panel inclusief IDEXX SDMA Test en elektrolyten.

 

Laboratoriumuitslagen

Het pre-anesthetisch bloedonderzoek van Molly toonde een normaal bloedbeeld. De uitslagen van het klinisch chemisch onderzoek en urineonderzoek zijn hiernaast weergegeven.

 

Diagnostische beoordeling

  • De verhoogde SDMA*-waarde was aanleiding voor verder onderzoek. De bijkomstige bevinding van een laag totaal eiwit als gevolg van een laag globulinegehalte wordt als normaal beschouwd bij pups. De verhoogde SDMA-waarde wees in de richting van een probleem met de nierfunctie.
  • Vervolgstappen: Bij een verhoogde SDMA-waarde zou een compleet urineonderzoek uitgevoerd moeten worden. Verdere aanvullende diagnostiek kan bestaan uit beeldvorming van de nieren.
  • Status van de afspraak voor ovariohysterectomie: Verder onderzoek van de laboratoriumresultaten werd aanbevolen om eventuele aandoeningen die kunnen zorgen voor complicaties tijdens de operatie van Molly uit te sluiten.

 

Aanvullend onderzoek naar aanleiding van de verhoogde SDMA-waarde

  • Uit het urineonderzoek kwam een soortelijk gewicht van 1.022 naar voren en in het sediment zijn witte bloedcellen en staafvormige bacteriën gevonden. De urine werd naar het laboratorium opgestuurd voor een urinekweek met antibiogram.
  • Diagnostische beeldvorming kan waardevol zijn bij het identificeren en lokaliseren van een aandoening. Bij Molly was op de echo te zien dat beide nieren iets te klein waren en er beiderzijds matige bilaterale dilatatie van het nierbekken was.

Uitslagen

Klinische chemie

IDEXX SDMA report screenshot for Molly case study

Urineonderzoek

Urinalysis reports screenshot for Molly case study

Discussie

Het SDMA-resultaat van Molly leidde tot verder onderzoek en de uiteindelijke diagnose van nierdysplasie en pyelonefritis. Behandeling met antibiotica op basis van de urinekweek en antibiogram bleek waardevol bij het onder controle krijgen van de infectie, en het urineonderzoek van Molly was normaal bij haar controle-afspraak 1 maand na behandeling. Bovendien was haar SDMA-waarde bij de controle weer binnen het referentie-interval.

SDMA is betrouwbaarder dan kreatinine als biomarker van de nierfunctie1–5 en bij een verhoogde waarde dient verder te worden gezocht naar de onderliggende oorzaak. In het geval van Molly werd pyelonefritis, dat goed behandelbaar is, snel opgespoord. Daarnaast kan een monitoringsprogramma worden opgesteld met bloed- en urineonderzoek om Molly te beschermen tegen infecties waar ze vatbaar voor is.

Waarom SDMA ertoe doet

Veeg om onze gerenommeerde software en apparatuur te bekijken.

Ontdek waarom de IDEXX SDMA test onmisbaar is voor Coco, Molly, Bess, Jimmy, Zeke, Scarlet, Reese en Mary-Jane.

* SDMA is een afkorting van symmetrisch dimethylarginine

Referenties

  1. Nabity MB, Lees GE, Boggess M, et al. Symmetric dimethylarginine assay validation, stability and evaluation as a marker for early detection of chronic kidney disease in dogs. J Vet Intern Med. 2015;29(4):1036–1044.
  2. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Jewell DE. Comparison of serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine as kidney function biomarkers in cats with chronic kidney disease. J Vet Intern Med. 2014;28(6):1676-1683.
  3. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Almes K, Jewell DE. Serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine in dogs with naturally occurring chronic kidney disease. J Vet Intern Med. 2016;30(3):794-802.
  4. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Yu S, Jewell DE. Comparison of serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine as kidney function biomarkers in healthy geriatric cats fed reduced-protein foods enriched with fish oil, L-carnitine and medium-chain triglycerides. Vet J. 2014;202(3):588-596.
  5. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Melendez LD, Jewell DE. Relationship between lean body mass and serum renal biomarkers in healthy dogs. J Vet Intern Med. 2015;29(3):808-814.