Sneltoetsen


Minimum DataBase

Individualiseer uw patiëntenzorg

Bouw voort op de uitslagen van uw minimale database

Omdat elke patiënt anders is, kan het zijn dat u nog andere testen moet doen waarmee wordt voortgebouwd op de minimale database voor een nog grondiger beeld van de medische toestand van uw patiënt.

In het geval van een patiënt met polyurie/polydipsie, bijvoorbeeld, kan het relevant zijn om de IDEXX SDMA-test aan de minimale database toe te voegen om te controleren of er sprake is van chronische nierziekte (CKD). Op grond van de uitslag van de SDMA-test, kunnen vervolgtesten zoals UPC en een urinekweek nodig zijn.


Stel een vroegere diagnose vast en stel stadia beter vast met de nieuwe IDEXX SDMA

IDEXX SDMA is een nieuwe, baanbrekende, specifiek diergeneeskundige test voor de evaluatie van de nierfunctie, waarmee SDMA (symmetrische dimethylarginine) in het plasma wordt bepaald, een gevoeligere biomarker voor de nierfunctie dan creatinine.

Bij de meeste dieren met CKD neemt SDMA eerder toe dan creatinine, zodat de diagnose bij katten1 gemiddeld 17 maanden eerder kan worden gesteld en bij honden2 gemiddeld 10 maanden. In tegenstelling tot bij creatinine, is het vetvrije lichaamsgewicht niet van invloed op SDMA.
 

Meer informatie over SDMA


Kijk nauwkeuriger met de eiwit/creatinineratio (UPC) in de urine

Nadat een patiënt met CKD is gediagnosticeerd en het stadium is bepaald volgens de IRIS-richtlijnen, is het belangrijk om substadia van de ziekte te bepalen. Er dient zowel een substadium voor proteïnurie als voor de bloeddruk bij het dier te worden bepaald. Het doel van het bepalen van een substadium voor proteïnurie is om te controleren of het eiwit in de urine een renale oorzaak heeft, door postrenale en prerenale oorzaken uit te sluiten. Systemische hoge bloeddruk is een veelvoorkomende complicatie van CKD en bij ongecontroleerde hypertensie kunnen de nefronen verder beschadigd raken, wat leidt tot een snellere progressie van de ziekte. Controle van de hoge bloeddruk is zodoende een belangrijke component van de therapie.

Met de UPC wordt eiwitverlies vanwege de nieren bepaald en de concentratie van de urine is niet van invloed op de UPC. Vaststelling van proteïnurie, controle van het voortbestaan en bepaling van de ernst ervan zijn van essentieel belang bij het nemen van klinische beslissingen en controle van de reactie van de patiënt op de therapie.

Systemische hoge bloeddruk wordt doorgaans vastgesteld met indirecte bloeddrukmeting. De Doppler-methode met ultrasone meting van de bloedstroom is de voorkeursmethode, maar oscillometrische methoden kunnen ook bruikbaar zijn bij honden.

Gebruik de Catalyst One- of Catalyst Dx-analysator voor klinische chemie om in uw praktijk de UPC uit te voeren.

Bekijk meer informatie


Kies voor zekerheid met de IDEXX-urinekweek, de gouden standaard voor de diagnose van urineweginfecties (UWI's)

Als u denkt aan een urineweginfectie, kunt u met onze nauwkeurige en betrouwbare urinekweek, die op een IDEXX-referentielaboratorium wordt uitgevoerd, met zekerheid de onderliggende oorzaak vaststellen, voor een optimale behandeling van uw patiënten. 

Een urinekweek is de gouden standaard voor de diagnose van urineweginfecties (hoogste sensitiviteit en specificiteit ). Als er in de aangewezen situaties geen urinekweek wordt uitgevoerd, kan dat leiden tot foutieve diagnosen en falende behandelingen.

IDEXX biedt een breed scala aan diagnostische vervolgtesten voor een groot aantal ziektegebieden, die in de eigen praktijk of in een referentielaboratorium kunnen worden uitgevoerd.

Oplossingen voor de minimale database

Veeg om onze gerenommeerde software en apparatuur te bekijken.