IDEXX SDMA

SDMA – een casestudy: Mary Jane

SDMA helpt bij het uitsluiten van nierziekte bij een bijzonder gespierde hond met een verhoogde creatinine-concentratie

Achtergrondinformatie

Naam: Mary Jane
Leeftijd: 3 jaar
Ras: Leavitt bulldog
Geslacht: Vrouwelijk

Reden voor bezoek
Mary Jane was nog maar pas in de buurt komen wonen en verscheen op het spreekuur voor een controle van onder andere haar nierziekte.

Voorgeschiedenis
Bij Mary Jane was door haar vorige dierenarts de diagnose van nierziekte gesteld toen ze op 1-jarige leeftijd naar de praktijk kwam voor een ovariohysterectomie. Toen was ook tegen haar eigenaren gezegd dat ze waarschijnlijk niet zo lang zou leven, omdat al op zo jonge leeftijd nierziekte was geconstateerd. Haar eigenaren vertelden dat Mary Jane ondanks haar nierziekte een vrolijke en gezonde hond was en dat ze een normaal drink- en plaspatroon had, zonder dat ze ongelukjes had of 's nachts moest worden uitgelaten.

Ze hadden gehoord dat er een nieuwe test voor nierziekte was voor honden en katten en hoopten dat die misschien meer inzicht kon geven in de juiste behandeling voor Mary Jane. Ze beschouwden Mary Jane als een waardevol gezinslid en waren er verdrietig over dat ze vanwege haar aandoening misschien niet meer zo lang bij hen zou zijn.

Lichamelijk onderzoek
Mary Jane was levendig, alert en responsief. Ze had een normale temperatuur, hartslag en ademhaling. Ze was goed gehydreerd en zag er goed gespierd uit. De eigenaar van Mary Jane had kopieën meegenomen van haar laboratoriumuitslagen van de vorige dierenarts, zodat ze konden worden vergeleken met de nieuwe laboratoriumuitslagen.

Diagnostisch plan

Aanbevolen werden: een routineprofiel inclusief IDEXX SDMA-test, volledig urineonderzoek, SNAP 4Dx Plus-test en een fecestest voor parasieten en eitjes.

Het volledig bloedbeeld van Mary Jane was normaal en alle resultaten van de SNAP 4Dx Plus-test waren negatief.

Diagnostische beoordeling

Een onvolledig patiëntonderzoek is gezien de diagnostische mogelijkheden van tegenwoordig niet meer nodig.

  • Betere informatie levert betere resultaten voor de patiënt en adequate gesprekken met de eigenaar op. Door innovaties in de diagnostiek hebben we de mogelijkheid om ziekteverschijnselen specifieker te identificeren, onderliggende oorzaken en complicaties te onderzoeken en behandeling en ondersteunende (na)zorg te plannen.
  • Hoewel de SDMA*- en creatinine-concentratie beide omgekeerd evenredig zijn met de glomerulaire filtratiesnelheid (GFR), variëren ze in betrouwbaarheid voor het beoordelen van de nierfunctie – voor SDMA is in tegenstelling tot creatinine niet aangetoond dat de waarde wordt beïnvloed door medicatie, gevorderde leeftijd, ras of spiermassa.1,2

Diagnose

De nierfunctie van Mary Jane was normaal. Creatinine is niet specifiek voor de nierfunctie en die waarde was waarschijnlijk verhoogd vanwege haar hoge spiermassa.

Patiëntuitslagen

Eerdere laboratoriumuitslagen

Creatinine report screenshot for Mary Jane case study

Urinalysis reports screenshot for Mary Jane case study

Laboratoriumuitslagen van IDEXX VetConnect

IDEXX SDMA report screenshot for Mary Jane case study

Urinalysis reports screenshot for Mary Jane case study

Discussie

Creatinine is een afbraakproduct van de spieren, waardoor de bloedcreatinine-concentratie sterk beïnvloed wordt door de conditie van de spieren van het dier.

“SDMA is een betrouwbaardere indicator voor de nierfunctie dan creatinine”1,5

De casus van Mary Jane is er een voorbeeld van hoe een gezond dier een verhoogde creatininewaarde kan hebben die boven het referentie-interval ligt, terwijl de andere parameters die vaak worden gebruikt bij nierziekte (zoals SDMA, urinedichtheid) binnen de norm zijn. Dus er moet altijd een SDMA-bepaling worden gedaan naast een creatininebepaling voor een meer betrouwbare beoordeling van nierfunctie en behandelrespons.

SDMA-bepaling is belangrijk

Veeg om onze gerenommeerde software en apparatuur te bekijken.

Klik op de foto's om te zien hoe actie naar aanleiding van de IDEXX SDMA-testresulten Reese, Molly, Bess, Jimmy, Mary Jane, Scarlet en Zeke heeft geholpen. .

*Symmetrisch dimethylarginine.

Referenties

  1. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Yu S, Jewell DE. Comparison of serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine as kidney function biomarkers in healthy geriatric cats fed reduced-protein foods enriched with fish oil, L-carnitine and medium-chain triglycerides. Vet J. 2014;202(3):588-596.
  2. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Melendez LD, Jewell DE. Relationship between lean body mass and serum renal biomarkers in healthy dogs. J Vet Intern Med. 2015;29(3):808-814.
  3. Nabity MB, Lees GE, Boggess M, et al. Symmetric dimethylarginine assay validation, stability and evaluation as a marker for early detection of chronic kidney disease in dogs. J Vet Intern Med. 2015;29(4):1036–1044.
  4. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Jewell DE. Comparison of serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine as kidney function biomarkers in cats with chronic kidney disease. J Vet Intern Med. 2014;28(6):1676-1683.
  5. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Almes K, Jewell DE. Serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine in dogs with naturally occurring chronic kidney disease. J Vet Intern Med. 2016;30(3):794-802.