Sneltoetsen


IDEXX SDMA

SDMA klinische casus: Mary Jane

SDMA helpt bij het uitsluiten van nierziekte bij een sterk gespierde hond met verhoogd kreatinine

Achtergrondinformatie

Naam: Mary Jane
Leeftijd: 3 jaar
Ras: Leavitt bulldog
Geslacht: Vrouwelijk gecastreerd

Reden voor bezoek aan de dierenarts
Mary Jane was kortgeleden in de buurt komen wonen en verscheen op het spreekuur voor een controle van onder andere haar nierziekte.

Voorgeschiedenis
Bij Mary Jane was door haar vorige dierenarts de diagnose van nierziekte gesteld toen ze op 1-jarige leeftijd naar de praktijk kwam voor een ovariohysterectomie. Toen was ook tegen haar eigenaren gezegd dat ze waarschijnlijk niet zo lang zou leven, omdat al op zo jonge leeftijd nierziekte was geconstateerd. Haar eigenaren vertelden dat Mary Jane ondanks haar nierziekte een vrolijke en gezonde hond was en dat ze een normaal drink- en plaspatroon had, zonder dat ze ongelukjes had of 's nachts moest worden uitgelaten.

Ze hadden gehoord dat er een nieuwe test voor nierziekte was voor honden en katten en hoopten dat die misschien meer inzicht kon geven in de juiste behandeling voor Mary Jane. Ze beschouwden Mary Jane als een waardevol gezinslid en waren er verdrietig over dat ze vanwege haar aandoening misschien niet meer zo lang bij hen zou zijn.

Lichamelijk onderzoek
Mary Jane was levendig an alert. Ze had een normale ademhaling, pols en temperatuur. Ze was goed gehydreerd en zag er goed gespierd uit. De eigenaar van Mary Jane had kopieën meegenomen van haar laboratoriumuitslagen van de vorige dierenarts, zodat ze konden worden vergeleken met de nieuwe laboratoriumuitslagen.

Diagnostisch plan

Routineprofiel inclusief IDEXX SDMA-test en compleet urineonderzoek. Er werd ook een ontlastingsonderzoek uitgevoerd om te onderzoeken of ontworming nodig was. De uitslagen staan hiernaast.

 

Diagnostische beoordeling

Uitgebreid bloed- en urineonderzoek levert meer informatie op over de patiënt en zorgt voor een compleet en juiste verhaal naar de eigenaar. Door innovaties in de diagnostiek hebben we de mogelijkheid om ziekteverschijnselen specifieker te identificeren, onderliggende oorzaken en complicaties te onderzoeken en behandeling en ondersteunende zorg voor te schrijven.

Hoewel de SDMA*- en kreatinine-concentratie beide omgekeerd evenredig zijn met de glomerulaire filtratiesnelheid (GFR), variëren ze in betrouwbaarheid voor het beoordelen van de nierfunctie. Voor SDMA is in tegenstelling tot kreatinine niet aangetoond dat de waarde wordt beïnvloed door medicatie, gevorderde leeftijd, ras of spiermassa.1,2

 

Diagnose

De nierfunctie van Mary Jane was normaal. Kreatinine is niet specifiek voor de nierfunctie en die waarde was waarschijnlijk verhoogd vanwege haar hoge spiermassa.

Patiëntuitslagen

Eerdere laboratoriumuitslagen

Creatinine report screenshot for Mary Jane case study

Urinalysis reports screenshot for Mary Jane case study

Laboratoriumuitslagen van IDEXX VetConnect

IDEXX SDMA report screenshot for Mary Jane case study

Urinalysis reports screenshot for Mary Jane case study

Discussie

Kreatinine is een afbraakproduct van de spieren, waardoor de concentratie van kreatinine in het bloed sterk beïnvloed wordt door de mate van bestiering van het dier.

“SDMA is een betrouwbaardere indicator voor de nierfunctie dan kreatinine”1,5

De casus van Mary Jane is er een voorbeeld van hoe een gezond dier een kreatinine-waarde kan hebben die boven het referentie-interval ligt, terwijl de andere parameters die vaak worden gebruikt bij nierziekte (zoals SDMA, soortelijk gewicht van de urine) binnen de norm zijn. Er dient dus altijd een SDMA-bepaling te worden gedaan in aanvulling op een kreatinine-bepaling voor een meer betrouwbare beoordeling van de nierfunctie.

Waarom SDMA ertoe doet

Veeg om onze gerenommeerde software en apparatuur te bekijken.

Ontdek waarom de IDEXX SDMA test onmisbaar is voor Coco, Molly, Bess, Jimmy, Zeke, Scarlet, Reese en Mary-Jane.

* SDMA is een afkorting van symmetrisch dimethylarginine

Referenties

  1. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Yu S, Jewell DE. Comparison of serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine as kidney function biomarkers in healthy geriatric cats fed reduced-protein foods enriched with fish oil, L-carnitine and medium-chain triglycerides. Vet J. 2014;202(3):588-596.
  2. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Melendez LD, Jewell DE. Relationship between lean body mass and serum renal biomarkers in healthy dogs. J Vet Intern Med. 2015;29(3):808-814.
  3. Nabity MB, Lees GE, Boggess M, et al. Symmetric dimethylarginine assay validation, stability and evaluation as a marker for early detection of chronic kidney disease in dogs. J Vet Intern Med. 2015;29(4):1036–1044.
  4. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Jewell DE. Comparison of serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine as kidney function biomarkers in cats with chronic kidney disease. J Vet Intern Med. 2014;28(6):1676-1683.
  5. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Almes K, Jewell DE. Serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine in dogs with naturally occurring chronic kidney disease. J Vet Intern Med. 2016;30(3):794-802.