IDEXX SDMA

SDMA – een casestudy: Zeke

SDMA helpt chronische nierziekte aan het licht te brengen bij een kat met hyperthyroïdie

Achtergrondinformatie

Naam: Zeke
Leeftijd: 14 jaar
Ras: Amerikaanse korthaar
Geslacht: Mannelijk

Reden voor bezoek en voorgeschiedenis
De eigenaren van Zeke maakten zich zorgen omdat hij veel leek te eten maar toch afviel. Ze merkten ook dat hij meer dronk en plaste en meer miauwde dan normaal. Ze zeiden dat hij wel actief was, maar ze waren toch bezorgd om zijn afwijkend gedrag thuis.

Lichamelijk onderzoek
Zeke was mager met een lage lichaamsconditiescore van 2,5 op een schaal van 9. Hij had matige
gebitsproblemen, een snelle hartslag en een voelbare bult in zijn hals.

Diagnostisch plan

Volledig bloedbeeld, routineprofiel inclusief IDEXX SDMA-test en elektrolyten, volledig urineonderzoek en totaal T4 werden aanbevolen. De resultaten van het volledig bloedbeeld van Zeke waren binnen de norm. De andere uitslagen staan hieronder.

Diagnostische beoordeling

 • Op basis van voorgeschiedenis, lichamelijk onderzoek en laboratoriumuitslagen werd bij Zeke hyperthyroïdie vastgesteld.
   
 • Een verhoogde SDMA*-waarde is aanleiding om verder onderzoek te doen. Chronische nierziekte (CNZ) is een progressieve aandoening die kan voorkomen naast andere medische afwijkingen. Hoewel de hyperthyroïdie medische prioriteit had, kon op basis van de uitgevoerde diagnostiek worden geconcludeerd dat ook de nieren onderzoek en ondersteuning behoefden.
   
 • Aanvullende diagnostiek, zoals beeldvorming van thorax en abdomen, zou kunnen helpen bij het bevestigen en beoordelen van de medische afwijkingen die uit bloed- en urineonderzoek waren gebleken en van de invloed van andere organen (bijv. het hart). Met een ECG zou de cardiale geleiding kunnen worden beoordeeld. Ook een bloeddrukmeting was aan te raden, aangezien zowel nierziekte als hyperthyroïdie worden geassocieerd met een hoge bloeddruk.

Diagnose en follow-up

 • Zeke had hyperthyroïdie, wat succesvol werd behandeld met I-131, en gelijktijdige CNZ stadium 2 volgens de International Renal Interest Society (IRIS).

 • Een maand na de behandeling met I-131 was Zekes totaal T4-waarde 0,7 μg/dl, zijn SDMA-waarde 17 μg/dl en zijn creatininewaarde gestegen van 0,9 naar 1,8 mg/dl. Zijn urine was nog steeds slecht geconcentreerd, met een urinedichtheid van 1.014.

 • SDMA-verandering is altijd een aanwijzing voor een nierprobleem, zelfs al is de creatinine binnen de norm.

 • Zijn dierenarts heeft Zeke vervolgens een paar maanden niet gezien, maar toen hij terugkwam voor nieuw laboratoriumonderzoek bleek dat zijn hyperthyroïdie met succes was behandeld. Zijn SDMA-waarde was nog altijd verhoogd, de creatininewaarde normaal en de urine verdund.

 • Volgens de richtlijnen voor CNZ-stadiëring van IRIS heeft Zeke CNZ stadium 2. Zonder een SDMA-bepaling zou de CNZ niet aan het licht zijn gekomen. Zekes dierenarts volgde voor zijn behandeling de CNZ-behandelingsrichtlijnen van IRIS, wat hopelijk helpt de ziekteprogressie te vertragen en zijn leven te verlengen.

Patiëntuitslagen

Klinische chemie

IDEXX SDMA report screenshot for Zeke case study

Totaal T4

Endocrinology report screenshot for Zeke case study

Urineonderzoek

Urinalysis report screenshot for Zeke case study

Laboratoriumuitslagen van de follow-up

Patient details reports screenshot for Zeke case study

Discussie

Het geval van Zeke bevestigt de theorie dat SDMA betrouwbaarder is als biomarker voor de nierfunctie dan creatinine.1–5 In dit specifieke voorbeeld van de betrouwbaarheid bleef dankzij SDMA de diagnose van nierziekte overeind, terwijl creatinine dit niet uitwees, door veranderd metabolisme en lichaamsgewicht.

Zowel nierziekte als hyperthyroïdie zijn veel voorkomende aandoeningen bij oudere katten. De betrouwbaarheid van creatinine was in dit geval in het geding door de gelijktijdige hyperthyroïdie, die de stofwisseling verhoogt en de glomerulaire filtratiesnelheid (GFR) kunstmatig verhoogt. Door de gelijktijdige aandoeningen in deze casus werd duidelijk dat met alleen creatininebepaling ziekte gemist kan worden, terwijl de SDMA-waarde slechts licht getemperd wordt door hyperfiltratie, gevoeliger is bij vroege nierziekte en niet wordt beïnvloed door factoren als spiermassa.4–5

SDMA-bepaling is belangrijk

Veeg om onze gerenommeerde software en apparatuur te bekijken.

Klik op de foto's om te zien hoe actie naar aanleiding van de IDEXX SDMA-testresulten Reese, Molly, Bess, Jimmy, Mary Jane, Scarlet en Zeke heeft geholpen. .

*Symmetrisch dimethylarginine.

Referenties

 1. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Yu S, Jewell DE. Comparison of serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine as kidney function biomarkers in healthy geriatric cats fed reduced-protein foods enriched with fish oil, L-carnitine and medium-chain triglycerides. Vet J. 2014;202(3):588-596.
 2. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Melendez LD, Jewell DE. Relationship between lean body mass and serum renal biomarkers in healthy dogs. J Vet Intern Med. 2015;29(3):808-814.
 3. Nabity MB, Lees GE, Boggess M, et al. Symmetric dimethylarginine assay validation, stability and evaluation as a marker for early detection of chronic kidney disease in dogs. J Vet Intern Med. 2015;29(4):1036–1044.
 4. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Jewell DE. Comparison of serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine as kidney function biomarkers in cats with chronic kidney disease. J Vet Intern Med. 2014;28(6):1676-1683.
 5. Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Almes K, Jewell DE. Serum concentrations of symmetric dimethylarginine and creatinine in dogs with naturally occurring chronic kidney disease. J Vet Intern Med. 2016;30(3):794-802.