Sneltoetsen


IDEXX in-huis analyzers

Kunstmatige intelligentie maakt het werk in jouw praktijk efficiënter en leidt tot superieure nauwkeurigheid

In 2021 zal vrijwel iedereen profiteren van kunstmatige intelligentie. Dat geldt ook voor de diergeneeskunde. De groei van kunstmatige intelligentie blijft doorgaan en dat zie je vooral terug in de diagnostiek.

Grote verzamelingen van testuitslagen worden gebruikt om kunstmatige intelligentie-software te trainen om complexe aandoeningen veel nauwkeuriger op te sporen. Er is praktijkmanagement software die kunstmatige intelligentie gebruikt om testuitslagen te interpreteren en aanvullende onderzoeken aan te bevelen. Er zijn ook zelfs stethoscopen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie om hartritmestoornissen en andere hartaandoeningen te diagnosticeren. En dit zijn nog maar een paar van de vele toepassingen van kunstmatige intelligentie binnen de diergeneeskunde. Kortom, als dierenarts kun je tegenwoordig rekenen op technologie voor slimme en betrouwbare ondersteuning bij het nemen van klinische beslissingen.

veterinarian talking to technician with corgi on exam table.

In dit artikel laten we zien hoe kunstmatige intelligentie jou kan helpen om je werk nog nauwkeuriger en efficiënter uit te voeren.

Efficiëntere zorg tijdens het consult

Dankzij de geavanceerde technologie die tegenwoordig beschikbaar is, kun jij efficiënter werken en betere zorg bieden tijdens het consult. Stel je voor dat je geen cellen meer hoeft te bekijken onder de microscoop, maar dat dit volledig automatisch voor je wordt gedaan. Dankzij veterinaire technologie die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie is dit mogelijk. Binnen enkele minuten ontvang je nauwkeurige uitslagen van urinemonsters.

Zo werkt het ook met de SediVue Dx Urinesediment Analyzer. De omgekeerde microscoop en ingebouwde digitale camera maken haarscherpe foto’s, die door de kunstmatige intelligentie van de analyzer worden geëvalueerd.

De analyzer geeft je informatie over:
  • De afwezigheid of aanwezigheid van staafvormige en coccoïde bacteriën.
  • De typen cellen die aanwezig zijn: rode bloedcellen, witte bloedcellen, plaveiselepitheelcellen en niet-plaveiselepitheelcellen.
  • De kristallen die aanwezig zijn: calciumoxalaat dihydraat, struviet, ammoniumuraat, bilirubine en atypische kristallen.
  • De type cilinders die aanwezig zijn: hyaline en niet-hyaline cilinders.

De samengestelde collectie van meer dan 350 miljoen urinesediment afbeeldingen dient als de trainingsbibliotheek voor de analyzer. We gebruiken deze afbeeldingen om de prestaties van de analyzer te verbeteren. Dus uiteindelijk, hoe meer monsters jij en andere dierenartsen inzetten, hoe slimmer de analyzer zal worden in het identificeren van afwijkingen.

Superieure nauwkeurigheid bij het diagnosticeren van jouw patiënten

Naast het verhogen van de efficiëntie, worden onze in-huis analyzers tegenwoordig ontwikkeld met kunstmatige intelligentie die jou ongeëvenaard klinisch inzicht biedt. De SediVue Dx analyzer geeft niet alleen snel de uitslag, maar geeft ook afbeeldingen die jou helpen om de uitslag uit te leggen aan de eigenaar. Met de tijd die je niet meer aan handmatige microscopie hoeft te besteden, houd je meer tijd over om klanten uitleg te geven en patiënten te behandelen.

De samengestelde collectie van meer dan 350 miljoen urinesediment afbeeldingen dient als de trainingsbibliotheek voor de analyzer. We gebruiken deze afbeeldingen om de prestaties van de analyzer te verbeteren. Dus uiteindelijk, hoe meer monsters jij en andere dierenartsen inzetten, hoe slimmer de analyzer zal worden in het identificeren van afwijkingen.

De ProCyte One Hematologie Analyzer maakt gebruik van soortgelijke technologie. De kunstmatige intelligentie gebruikt de geavanceerde sensoren van de analyzer om informatie over het monster in 5 dimensies tegelijk op te sporen en te beoordelen. Daartoe behoren 4 sensoren in de laser en de tijdsduur in de laserstraal, ook bekend als de “time-of-flight”. De verkregen celgegevens worden vervolgens gebruikt om meerdere weergaven te maken van iedere cel, zodat celpopulaties gescheiden kunnen worden zonder dat andere celfragmenten de analyse verstoren. Dit leidt tot een verbeterde celkarakterisering van rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes, waardoor je meer inzicht krijgt in de onderliggende hematologische afwijkingen.

De ProCyte One analyzer herkent ook patronen in de uitslagen en helpt je bij de interpretatie hiervan. Deze interpretatiehulp ondersteunt jou bij het stellen van een diagnose. Dus als een patiënt zich bijvoorbeeld presenteert met lymfopenie, zal de analyzer dit herkennen en jou hiervan op de hoogte brengen.

The SediVue Dx analyser uses AI to help you identify elements in a urine sample. Once its onboard centrifuge and inverted microscope have prepared the sample and obtained high-quality images, the analyser’s intelligence steps in to generate comprehensive results.

The analyser’s training library is made up of a curated collection of over 350 million urine sediment images. We use these images to improve the analyser’s performance. This means that, ultimately, the more samples you and other veterinarians run, the better the analyser will become at identifying abnormalities.

Kunstmatige intelligentie vermindert fouten bij het uitvoeren van testen in jouw praktijk

Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn er met deze technologie niet alleen slimmere manieren om patiëntenmonsters te verwerken. Ook zijn onze slimme analyzers ingesteld om belangrijke waarschuwingen en ultraspecifieke feedback te geven bij fouten in het proces, zodat je niet opnieuw monsters hoeft af te nemen en zo tijd bespaart.

De Catalyst One Klinische Chemie Analyzer maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. De slides die je samen met het monster inzet hebben unieke barcodes. De analyzer leest de barcodes af, decodeert de instructies voor verwerking (algoritmen) en voert ze uit. Hij weet precies hoe lang elke slide aan licht moet worden blootgesteld, hoe de kleurintensiteit van iedere slide moet worden beoordeeld en hoe dit nauwkeurig moet worden geïnterpreteerd, zodat jij dat niet hoeft te doen. De analyzer voert nog veel meer analytische controles uit.

De kunstmatige intelligentie van de Catalyst One analyzer werkt ook samen met de ingebouwde digitale camera om jou te waarschuwen als er een fout is bij het inzetten van het monster, of als de analyzer klaar is om het onderzoek uit te voeren. Hij is intelligent genoeg om te controleren of al het materiaal dat nodig is voor het onderzoek aanwezig is. En als er iets ontbreekt, zal de analyzer jou meteen vertellen wat er precies mist.


IDEXX zal kunstmatige intelligentie blijven inzetten om onze in-huis analyzers steeds slimmer te maken. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, kun je ervan uitgaan dat kunstmatige intelligentie vaker wordt toegepast. Veterinaire technologie zal slimmer worden en steeds betere diagnostische inzichten bieden.

En als je er goed over nadenkt, zijn deze intelligente functies uiteindelijk in het voordeel van jou en je patiënten. Met de in-huis analyzers van IDEXX kun je jouw werk in de praktijk nog nauwkeuriger en efficiënter uitvoeren, en kun je sneller een diagnose stellen, zodat je de beste zorg kan bieden en de juiste vervolgstappen kunt nemen.

Lees hoe de technologische ontwikkeling van voordeel kan zijn voor uw praktijk

Veterinary technician holding brown dog with a ProCyte One analyzer on the shelf.

Veterinaire technologie is slim genoeg om bij te blijven met jouw praktijk

Hoe zou het zijn om proactieve technologie achter de schermen te hebben, die ervoor zorgt dat alles soepel verloopt in jouw praktijk? Lees het hele artikel.

man holding orange and white cat.

Ingebouwde camera’s verhogen de efficiëntie in jouw praktijk

Bij afbeeldingen en camera’s binnen de diergeneeskunde denk je waarschijnlijk meteen aan diagnostische beeldvorming en chirurgie. Lees het hele artikel.

Lees meer over een specifieke analyzer. Een vertegenwoordiger staat van begin tot eind voor u klaar.