IDEXX stelt COVID-19 test voor huisdieren beschikbaar aan dierenartsen

Reactie op groeiend klinisch bewijs, incidentele maar bevestigde gevallen en wereldwijde verzoeken van dierenartsen

WESTBROOK, Maine, Verenigde Staten, maandag 20 april 2020—IDEXX Laboratories, Inc. (NASDAQ: IDXX), wereldwijd marktleider in veterinaire diagnostiek en software, heeft vandaag aangekondigd dat de IDEXX SARS-CoV-2 (COVID-19) RealPCR™ Test voor huisdieren beschikbaar is. IDEXX lanceert de test als reactie op de vraag in de markt en naar aanleiding van het groeiende bewijs dat in uitzonderlijke gevallen huisdieren van mensen die positief getest zijn op het coronavirus risico lopen om besmet te raken met SARS-CoV-2. De test zal deze week beschikbaar zijn voor dierenartsen in Noord-Amerika en zal de komende weken over de hele wereld worden uitgerold, mogelijk gemaakt door het wereldwijde netwerk van IDEXX met meer dan 80 laboratoria.

'Wij hebben de snel ontwikkelende wereldwijde volksgezondheidcrisis voortdurend gevolgd en hierbij speciale aandacht besteed aan de invloed ervan op huisdieren,' aldus Jay Mazelsky, President en Chief Executive Officer van IDEXX Laboratories. 'Hoewel er op dit moment geen bewijs is dat honden of katten een rol spelen in het overdragen van het coronavirus op mensen, is het duidelijk geworden dat het aanbieden van de test een juiste stap was toen we het klinisch bewijs zagen dat huisdieren in uitzonderlijke gevallen gevaar lopen om geïnfecteerd te raken. Dit geldt met name voor katten en fretten. Bovendien hoorden we van onze klanten over de hele wereld dat dierenartsen een test nodig hadden.'

In overeenstemming met de richtlijnen van medische experts, luidt de richtlijn van IDEXX dat dierenartsen de IDEXX SARS-CoV-2 (COVID-19) RealPCR™ Test kunnen aanvragen nadat zij hebben overlegd met een volksgezondheidsorganisatie (NVWA in Nederland) en als er is voldaan aan drie specifieke criteria:

  • Het huisdier leeft in een huishouden met een mens die COVID-19 heeft of positief is getest op het coronavirus
  • Het huisdier is reeds getest op meer gangbare infecties, die zijn uitgesloten door een dierenarts
  • Het huisdier (met name een kat of fret) vertoont klinische symptomen die overeenkomen met COVID-19


IDEXX verwacht niet dat deze veterinaire test invloed zal hebben op de humane testen voor COVID-19 of op de beschikbaarheid van deze testen.

De kennis over het coronavirus en de effecten ervan op de veterinaire en humane gezondheid ontwikkelt zich snel. Vooraanstaande volksgezondheidsorganisaties en dierenartsen bij IDEXX zijn het erover eens dat de overdracht van het SARS-CoV-2 virus voornamelijk van mens tot mens plaatsvindt en adviseren om asymptomatische huisdieren niet te testen. Sinds half februari heeft het IDEXX Laboratorium in 17 verschillende landen meer dan 5.000 monsters van katten, honden en paarden met respiratoire symptomen getest op het COVID-19 virus. Tot op heden heeft IDEXX nog geen positieve resultaten gevonden. Dit lijkt erop te wijzen dat honden en katten van besmette mensen over het algemeen niet geïnfecteerd raken, behalve in uitzonderlijke en geïsoleerde gevallen. Lees de IDEXX Coronavirus Diagnostic Update voor meer informatie.

Naast al deze inspanningen ondersteunt de afdeling voor humane geneeskunde van het bedrijf, OPTI Medical Systems, het testen van mensen op het coronavirus door de ontwikkeling van een PCR-testkit, die voortkomt uit de expertise van IDEXX op het gebied van de ontwikkeling en productie van PCR-testen voor landbouwhuisdieren. OPTI Medical heeft een PCR-testkit gevalideerd die speciaal is ontwikkeld voor humaan gebruik en die hoofdzakelijk is bedoeld voor een initiële, gelimiteerde distributie onder bestaande klanten die zich bezighouden met testen op de humane vorm van COVID-19. Dit initiatief verkeert nog in een vroeg stadium van ontwikkeling.

Kijk op idexx.com/covid19-pet-test voor informatie over de IDEXX SARS-CoV-2 (COVID-19) RealPCR™ Test voor huisdieren.

Over IDEXX Laboratories

IDEXX Laboratories, Inc. maakt deel uit van de S&P 500® Index en is leider op het gebied van innovatie in de medische zorg voor huisdieren. IDEXX biedt dierenartsen over de hele wereld een breed scala aan producten en diensten op het gebied van diagnostiek en informatietechnologie. De producten van IDEXX bieden dierenartsen de mogelijkheid om geavanceerde medische zorg te verlenen, verbeteren de efficiëntie van het personeel en zorgen ervoor dat praktijken economisch succesvoller worden. IDEXX is daarnaast wereldwijd marktleider op het gebied van diagnostische testen en informatie voor vee en pluimvee, en testen om de kwaliteit en veiligheid van water en melk vast te stellen. Het hoofdkantoor van IDEXX Laboratories is gevestigd in Maine, Verenigde Staten, heeft meer dan 9.000 medewerkers en levert producten aan klanten in meer dan 175 landen. Kijk op www.idexx.nl voor meer informatie over IDEXX.

Opmerking met betrekking tot toekomstgerichte verklaringen

Dit persbericht bevat toekomstgerichte verklaringen zoals bedoeld in de Private Securities Litigation Reform Act uit 1995. Toekomstgerichte verklaringen kunnen worden herkend door het gebruik van woorden zoals 'verwacht,' 'zou kunnen,' 'van plan zijn,' 'zou,' 'zal,' 'plant,' 'neemt voor waar aan,' 'schat,' 'zou moeten,' "voorspelt' en gelijksoortige woorden en uitdrukkingen. Deze toekomstgerichte verklaringen zijn bedoeld om onze huidige verwachtingen of voorspellingen van toekomstige gebeurtenissen uit te drukken en zijn gebaseerd op de huidige schattingen, projecties, overtuigingen en aannames, maar vormen geen garantie voor een toekomstige uitvoering. Actuele gebeurtenissen of resultaten kunnen wezenlijk verschillen van wat er in de vooruitzichten en aannames van toekomstige ontwikkelingen staat beschreven. Deze verklaringen zijn onderworpen aan risico's, onzekerheden, aannames en andere belangrijke factoren. Lezers dienen niet te zeer te vertrouwen op dergelijke toekomstgerichte verklaringen omdat de eigenlijke resultaten wezenlijk kunnen verschillen van de gegeven of geïmpliceerde verwachtingen. De rapporten die IDEXX heeft ingediend conform de veiligheidswetgeving van de Verenigde Staten bevatten argumentaties met betrekking tot een aantal van de risico's en onzekerheden. IDEXX neemt niet de verplichting op zich en doet expliciet afstand van enige verplichting om toekomstgerichte verklaringen openbaar te updaten als gevolg van nieuwe informatie of toekomstige gebeurtenissen of op een andere manier. Lezers worden geadviseerd om documenten van IDEXX in te zien bij de United States Securities and Exchange Commission (die beschikbaar zijn in de EDGAR-database van de SEC op sec.gov en via de website van IDEXX op idexx.com).


Contact

Media Relations
MSL Group
1-781-684-0770
Email

Investor Relations
IDEXX Laboratories
John Ravis
1-207-556-8155
john-ravis@idexx.com