IDEXX Laboratorium
ONTDEK MEER

PetChek IP

Een betere manier voor de opsporing van darmparasieten bij honden en katten


De nieuwe IDEXX PetChek IP is een innovatieve, antigeengebaseerde fecestest die besmetting met darmparasieten sneller en nauwkeuriger detecteert.

PetChek IP


Darmparasieten kunnen ernstige problemen veroorzaken bij zowel dieren als hun eigenaren.

Darminfecties komen vaak voor bij honden en katten en kunnen zich gemakkelijk verspreiden naar andere dieren maar ook naar mensen. Om het testen op deze parasieten sneller en betrouwbaarder te maken, heeft IDEXX een innovatieve diagnostische kit ontwikkelt: PetChek IP.

Met PetChek IP kunt u in drie eenvoudige stappen honden en katten testen op darmparasieten:
 1. De eigenaar van het huisdier koopt een testkit bij de praktijk
 2. De eigenaar verzamelt een klein fecesmonster en stuurt dit naar IDEXX Laboratorium
 3. IDEXX geeft de testuitslagen rechtstreeks door aan uw praktijk
PetChek IP is nu nog beter in te passen in de werkstroom van een diergeneeskundige praktijk.

Een huisdiereigenaar kan eenvoudig een testkit kopen bij de eigen praktijk en alles zelf regelen. Tijdens de introductieperiode waarin PetChek IP is getest onder huisdiereigenaren, zei 97% van hen heel tevreden te zijn met de test.

 • In de doos zitten eenvoudige instructies en een kant-en-klare retourverpakking
 • Er zit ook een hygiënisch en eenvoudig te gebruiken hulpmiddel in om het monster af te nemen
 • Er is maar één klein fecesmonster nodig
Over darmparasieten

Veel honden en katten raken op een bepaald moment in hun leven besmet met darmparasieten. Zelfs goedverzorgde huisdieren lopen risico als ze in een gezin met meerdere huisdieren wonen of regelmatig op publieke plaatsen komen.

 • De prevalentie van darmparasieten varieert per regio
 • Het besmettingsrisico hangt ook af van de levensstijl en leeftijd van het dier en van het niveau van zorg
 • Onder asieldieren en huisdieren die vooral buiten leven, komen meer infestaties voor
 • Pups en kittens kunnen besmet raken door hun moeder tijdens de dracht of de zoogperiode
Beperkingen van ontwormen

Regelmatig ontwormen is een effectieve vorm van behandeling, maar beschermt huisdieren maar een korte periode. Ondanks routinematig toedienen van die ontwormingsmiddelen zijn veel huisdieren toch besmet. Dit kan komen door:

 • Het niet trouw toedienen van het middel
 • Nieuwe besmetting nadat het middel is uitgewerkt
 • Een middel dat gericht is tegen de verkeerde wormsoort of het verkeerde ontwikkelingsstadium van de worm
Voordelen van regelmatig testen op darmparasieten

Effectieve preventieprogramma's omvatten niet alleen regelmatige ontworming, maar ook routinematig testen. Dit draagt bij aan betere behandeling van besmette dieren en minimaliseert de kans op besmetting van eigenaren of andere huisdieren.
De European Scientific Counsel of Companion Animal Parasites (ESCCAP) pleit voor regelmatig testen in diergeneeskundige praktijken (www.esccap.org/guidelines/).

Testmethode met fecale flotatie


Beperkingen van de huidige flotatietest

Op dit moment is fecale flotatie de meest gebruikte methode voor het detecteren van darmparasieten. Maar fecale flotatie kent vele diagnostische beperkingen:

Flotatietest Antigeentest
Omslachtig: preanalytisch mengen, flotatietijden Geavanceerde ELISA-technologie
Verkeerde identificatie van pollen en andere structuren zoals eitjes Objectieve, zeer nauwkeurige detectie van antigeen
Verkeerde identificatie van eitjes van andere soorten (coprofagie) Nauwkeurige identificatie op basis van volwassen parasieten, niet van eitjes
Missen van besmetting in prepatente periode of met gelijkslachtige parasieten, waarbij geen eitjes worden geproduceerd Identificatie van besmetting zodra de parasiet aanwezig is
Groot monster nodig, vaak van meerdere dagen Eén monsterafname is voldoende, van slechts 10% van de hoeveelheid bij flotatie (0,2 g)
Late identificatie en alleen van infestaties met volwassen parasieten die eitjes produceren Detectie van prepatente parasitaire darminfecties tot 30 dagen eerder

 

De zeer gevoelige ELISA-technologie heeft veel belangrijke voordelen vergeleken met een flotatietest

PetChek IP maakt gebruik van de nieuwe, zeer gevoelige technologie van IDEXX, met eiwitbiomarkers voor een adequate detectie van besmetting met haakworm, rondworm, zweepworm en Giardia. De aanwezigheid van deze afzonderlijke biomoleculen duidt op een besmetting met specifieke metabolisch actieve nematoden, want de biomarkers worden door de wormen geproduceerd en niet door de eitjes.

Test voor darmparasieten


De nieuwe fecestest van IDEXX, PetChek IP, is een snelle, gemakkelijk en effectieve manier om te testen op aanwezigheid van darmparasieten bij huisdieren. Voor de test wordt gebruik gemaakt van het ELISA- (enzyme-linked immunosorbent assay) testprotocol, ontwikkeld door IDEXX voor het testen op een infestatie door het detecteren van antigenen van een worm of Giardia-trofozoïeten. PetChek IP-tests voor rondworm, haakworm, zweepworm en Giardia.

Rondworm

Rondwormen kunnen jonge dieren ernstig ziek maken met verschijnselen als gewichtsverlies, algehele malaise en een opgezette buik. Volwassen dieren die zijn besmet vertonen vaak geen klinische verschijnselen, maar ze blijven wel eitjes uitscheiden waardoor ze andere dieren kunnen besmetten.

Haakworm

Haakwormen haken zich vast aan de darmwand en zuigen bloed via de ‘haken’ in hun bek, wat anemie (bloedarmoede) veroorzaakt, vooral bij jongere dieren. Andere complicaties kunnen zijn: diarree, ondervoeding en luchtwegaandoeningen.

Zweepworm

Volwassen zweepwormen doorboren met hun platte kop de darmwand en verankeren zich erin. Besmettingen kunnen plaatsvinden zonder ziekteverschijnselen, maar ernstige infestaties kunnen colitis met diarree en bloed veroorzaken.

Giardia

Giardia hecht zich aan de dunnedarmwand en veroorzaakt daar schade, waardoor het vermogen van de darm om vocht en voedingsstoffen te absorberen afneemt. De infectie kan zonder klinische verschijnselen of met diarree zijn.

PetChek IP is een verbetering voor iedereen

Een gezond thuis

Gemoedsrust voor huisdiereigenaren: ze weten zeker of er een risico bestaat op besmetting van andere huisdieren en de gezinsleden.

Tevreden gebruikers

Eigenaren verzamelen eenvoudig het monster en posten het via de dichtstbijzijnde brievenbus. Het is voor klanten gemakkelijk en handig, zonder dat iemand van de praktijk hoeft te helpen.

Een gezonde praktijk

Eigenaren betrekken in het testen verhoogt het bewustzijn voor goede parasietenbeheersing, terwijl voor de praktijk de inkomsten uit diagnostiek en behandeling toenemen.

PetChek IP in uw praktijk promoten


PetChek™ IP in 40 seconden

Als u PetChek™ IP in uw praktijk wilt promoten, kunt u dit korte filmpje laten zien op de schermen in uw wachtkamer of via digitale communicatiekanalen.

 

Filmpjes, publicaties en literatuur over PetChek IP


In deze filmpjes beantwoordt Stan Marks (BVSc, PhD, professor diergeneeskunde & epidemiologie aan UC Davis) 5 vragen over darmparasieten.

Lees nog meer literatuur en publicaties over PetChek IP.