Coronavirus (COVID-19) informatie

PERSBERICHT: Marktleider in veterinaire diagnostiek ziet geen gevallen van COVID-19 bij huisdieren

Aangezien de overheid strikte maatregelen heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te beperken, heeft IDEXX deze pagina aangevuld met relevante informatie en richtlijnen.

Wij staan klaar om u op alle mogelijke manieren te helpen. Hoewel de situatie voortdurend aan verandering onderhevig is, is veterinaire zorg cruciaal en blijft IDEXX zich inspannen om u de producten, diensten en ondersteuning te bieden die u van ons gewend bent. Wij zijn over het algemeen goed gepositioneerd om u van veterinaire benodigdheden en diensten te voorzien:

  • U kunt testen op uw IDEXX in-huis analyzers en SNAP-testen gewoon blijven uitvoeren, vooral voor spoedpatiënten. Wij raden u aan om 2 tot 4 weken aan verbruiksartikelen op voorraad te houden in geval van transportvertragingen door geannuleerde vluchten.
  • Met een wereldwijd netwerk van meer dan 80 laboratoria blijft IDEXX uw patiëntmonsters ontvangen en onderzoeken.

Houd er rekening mee dat transportvertragingen als gevolg van maatregelen van nationale, regionale en lokale overheden kunnen leiden tot vertragingen in de doorlooptijden bij het IDEXX Laboratorium, alsmede in de verzending van benodigdheden naar u toe. Wij zullen er alles aan doen om u op de hoogte te houden als dit zich voordoet.

Om de gezondheid en veiligheid van u, uw klanten en onze medewerkers te waarborgen, zal IDEXX de richtlijnen van de lokale overheid en gezondheidsautoriteiten met betrekking tot reizen en fysieke afspraken volgen. Zolang de overheid het reizen binnen het land om zakelijke redenen heeft goedgekeurd, blijven wij beschikbaar om u te bezoeken. Wij respecteren ook uw eventuele voorkeur voor een digitale afspraak en zullen ons hieraan aanpassen.

We zullen deze pagina voortdurend bijwerken. Bezoek deze pagina regelmatig om op de hoogte te blijven van de laatste informatie.

Vragen?

Neem contact op met de klantenservice

Volksgezondheid en andere vragen van niet-klanten: Klik hier


Persbericht

Marktleider in veterinaire diagnostiek ziet geen gevallen van COVID-19 bij huisdieren

Antwoorden op veelgestelde vragen

Coronavirussen vormen een grote familie van virussen, bestaand uit vele subgroepen van virussen die vaak gevonden worden bij zowel mensen als zoogdieren, vogels en reptielen. Het coronavirus dankt zijn naam aan de eiwituitsteeksels op zijn oppervlak: een corona, het Latijnse woord voor kroon. De coronavirussen die infecties bij dieren veroorzaken zijn meestal alfa-coronavirussen, zoals het feline intestinale coronavirus.

Het virus SARS-CoV-2, dat COVID-19 veroorzaakt, is een uniek coronavirus dat de luchtwegen bij de mens infecteert. Het is anders dan de coronavirussen die voorheen werden aangetroffen bij mensen en dieren. SARS-CoV-2, verantwoordelijk voor de recente uitbraak van COVID-19 onder de mensen, is een bèta-coronavirus.

COVID-19 werd voor het eerst waargenomen in de stad Wuhan in China. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw type coronavirus genaamd SARS-CoV-2, dat naar vermoeden oorspronkelijk van vleermuizen afkomt. Sinds de opkomst van COVID-19 eind 2019, heeft het virus zich naar diverse locaties over de hele wereld verspreid.

De American Veterinary Medical Association (AVMA) meldt: ‘Virologen en meerdere internationale en nationale organisaties op het gebied van gezondheidszorg voor mens en dier zijn het erover eens dat er geen enkel bewijs is dat dieren COVID-19 kunnen krijgen of het virus kunnen overdragen op andere dieren of mensen.’ Autoriteiten op het gebied van gezondheidszorg raden het testen van huisdieren op SARS-CoV-2 niet aan, aangezien het virus in eerste instantie van mens tot mens wordt overgedragen. 

IDEXX heeft inmiddels duizenden monsters van honden en katten onderzocht tijdens de validatie van een veterinaire diagnostische test voor COVID-19. Er zijn geen positieve uitslagen bij huisdieren gevonden voor SARS-CoV-2, de coronavirusstam die verantwoordelijk is voor de uitbraak van COVID-19 onder mensen. De monsters die zijn gebruikt voor de ontwikkeling en validatie van de test, werden verkregen uit monsters die oorspronkelijk waren ingestuurd naar het IDEXX Laboratorium voor PCR-testen. De monsters waren afkomstig uit de Verenigde Staten en Zuid-Korea. IDEXX heeft de monitoring inmiddels uitgebreid naar Canada en landen in Europa, waaronder gebieden met veel humane gevallen van COVID-19. Alle monsters die zijn getest op COVID-19 waren negatief.

Voor honden of katten die tekenen van luchtweginfectie vertonen, wordt aanbevolen om te testen op meer gangbare pathogenen van luchtwegaandoeningen.

Op dit moment biedt IDEXX nog geen test aan voor het SARS-CoV-2 virus, dat COVID-19 veroorzaakt. Deskundigen gaan er momenteel van uit dat COVID-19 primair wordt overgedragen van mens tot mens, vandaar ook dat vooraanstaande gezondheidsautoriteiten niet aanraden om huisdieren op het virus te testen. Mochten de gezondheidsautoriteiten beslissen dat het klinisch relevant is om huisdieren te testen op SARS-CoV-2, dan zijn we er bij IDEXX klaar voor om onze IDEXX SARS-CoV-2 (COVID-19) RealPCR™ Test op de markt te brengen.

IDEXX heeft inmiddels duizenden monsters van honden en katten onderzocht tijdens de validatie van een veterinaire diagnostische test voor COVID-19. Er zijn geen positieve uitslagen bij huisdieren gevonden voor SARS-CoV-2, de coronavirusstam die verantwoordelijk is voor de uitbraak van COVID-19 onder mensen. De monsters die zijn gebruikt voor de ontwikkeling en validatie van de test, werden verkregen uit monsters die oorspronkelijk waren ingestuurd naar het IDEXX Laboratorium voor PCR-testen. Terwijl de situatie zich verder ontwikkelt, monitoren wij continu COVID-19 en diergezondheid in ons wereldwijde netwerk van laboratoria.

Voor honden of katten die symptomen van luchtweginfecties vertonen, wordt aanbevolen om te testen op meer gangbare aandoeningen van luchtweginfecties.

Coronavirussen vormen een grote familie van virussen, bestaand uit vele subgroepen van virussen die vaak gevonden worden bij zowel mensen als zoogdieren, vogels en reptielen. De coronavirussen die luchtweg- en gastro-intestinale aandoeningen bij onze veterinaire patiënten veroorzaken, zijn doorgaans alfa-coronavirussen.

Het canine respiratoire coronavirus draagt bij aan het canine infectieuze respiratoire ziektecomplex (ook wel bekend als infectieuze tracheobronchitis of kennelhoest). De IDEXX RealPCR-test voor het canine respiratoire coronavirus maakt onderdeel uit van ons uitgebreide RealPCR-profiel voor respiratoire aandoeningen bij de hond: "Voorste luchtwegen profiel hond" (testcode POAH). Dit profiel test niet op het SARS-CoV-2 virus, dat COVID-19 veroorzaakt. 

Enterale coronavirussen kunnen darminfecties veroorzaken die leiden tot diarree, vooral bij jonge dieren. IDEXX RealPCR-testen voor het enterale coronavirus bij honden, katten, paarden of fretten maken onderdeel uit van onze uitgebreide RealPCR-profielen voor diarree. Deze profielen testen niet op het SARS-CoV-2 virus, dat COVID-19 veroorzaakt.

Feline infectieuze peritonitis (FIP) wordt veroorzaakt door een gemuteerde vorm van het feline enterale coronavirus en heeft ernstige, meestal fatale, systemische inflammatoire ziekte tot gevolg. IDEXX beschikt over de "FIP Virus RealPCR Test", die de meest voorkomende mutanten die FIP veroorzaken detecteert. Deze test is niet geschikt voor het SARS-CoV-2 virus, dat COVID-19 veroorzaakt.

Infectieuze bronchitisvirus (IBV) veroorzaakt een zich snel verspreidende luchtwegaandoening bij kippen. Bij besmette volwassen hennen kunnen een verminderde productie en slechte kwaliteit van de eieren het gevolg zijn. Voor de detectie van IBV-antistoffen is een IDEXX ELISA beschikbaar. Met de IBV-test kan de immuunstatus van grote groepen pluimveeg worden gecontroleerd. Deze test is niet geschikt voor het SARS-CoV-2 virus, dat COVID-19 veroorzaakt.

Ernstige besmettingen met intestinale coronavirustypen, gekenmerkt door acute en zich snel verspreidende diarree, bedreigen varkenshouderijen wereldwijd. Voor TGEV is een IDEXX RealPCR-test beschikbaar. Deze test is niet geschikt voor het SARS-CoV-2 virus, dat COVID-19 veroorzaakt.

Bovine coronavirustypen kunnen diarree bij kalveren veroorzaken. Ze kunnen ook winterdysenterie veroorzaken, met bloederige diarree, milde respiratoire verschijnselen en een verminderde productie onder volwassen koeien. De IDEXX Rota-Corona-k99 antigeentest is een ELISA (enzymgekoppelde immunosorberende test) waarmee via antigeendetectie onderscheid kan worden gemaakt tussen besmettingen met rotavirus, coronavirus en E.coli. Deze test is niet geschikt voor het SARS-CoV-2 virus, dat COVID-19 veroorzaakt.

Hoewel de situatie rondom het coronavirus voortdurend aan verandering onderhevig is, blijven wij ons inspannen om u de producten en ondersteuning te bieden die u van ons gewend bent. Wij zijn over het algemeen goed gepositioneerd om u van de noodzakelijke benodigdheden te voorzien. Mocht dit veranderen, dan houden we u op de hoogte. Voor bepaalde artikelen waar veel vraag naar is hebben wij een maximum per bestelling ingesteld. Gebaseerd op de behoeften en wensen die u met ons deelt, blijven wij nauw betrokken bij de situatie.

Met een wereldwijd netwerk van meer dan 80 laboratoria blijft IDEXX uw patiëntmonsters ontvangen en onderzoeken. Houd er rekening mee dat transportvertragingen als gevolg van maatregelen van nationale, regionale en lokale overheden kunnen leiden tot vertragingen in de doorlooptijden.

Sommige testen die door IDEXX naar externe laboratoria worden doorgestuurd, lopen vertraging op of zijn mogelijk niet beschikbaar vanwege het annuleren van regionale vluchten en het sluiten van externe laboratoria. Testen die niet meer beschikbaar zijn worden verwijderd uit het online testaanbod. Kijk regelmatig in het online testaanbod van VetConnect PLUS voor de laatste informatie.

Onderzoeksresultaten

IDEXX SARS-CoV-2 (COVID-19) RealPCR Test


Diagnostic Update

Coronavirus Diagnostic Update, Maart 2020

Aanvullende informatie over het coronavirus (COVID-19)